Så här tar du vårborren!
Per Stenberg visar hur han fiskar abborre med kräfta!
Efterleksfiske med Manuel och Martin!
Martin och Manuel var iväg på gäddfiske under ett gäng dagar tillsammans med kompisarna Petter och Victor. Vi riktade in oss främst på pelagisk efterleksgädda och resultatet slutade med fina toppar och ett tjugotal fiskar på snittvikten 7-7.5 kg. Temperaturen första dagen låg på ca. 14 grader och hade gått upp till hela 17-18 grader dagen vi begav oss hemåt. Vi fiskade då mestadels i gassande sol och knappt någon vind vilket resulterade i generellt sätt trögt fiske. Fiskarna vi kom i kontakt med högg främst under tidig morgon och sen kväll eller under de tillfällen vinden tilltog eller molnigheten ökade. Att fiska pelagiskt kräver som många vet tålamod. Sol är absolut ingen negativ faktor som brukar vara fallet när man fiskar grundare eller i skärgård. Men vind är helst ett måste, åtminstone att det krusar. Vi föredrar växlande molnighet och kontinuerlig medelvind upp till 6 m/s för det pelagiska. Om vinden går över detta brukar vi fiska mer kanter och grundare toppar med närliggande djup samt öka takten på invevet, dvs. ”speed” fiske.
Under eftermiddag sista heldagen samt sista halvdagen mulnade det på rejält och med informationen från de första dagarnas fiske i bagaget lyckades vi då knipa turens båda tior. Manuel stod för trippens topp på 11.6 kg och Petter för turens andra plussare på 10.7 kg.
Manuels 11.6a fördelat på 118.5 cm kom strax efter ett kraftigt skyfall på en topp på 3 m intill stort djup, se bild 1. Fisken tog på betet Dexter Shad 25 i färgen Motoroil Special riggad med 15 gr skalle, se bild 2. Detta bete i just denna färg plockade Manuel många av trippens metersfiskar på. Han fiskade framförallt med denna när det mulnade på sig.
Missa inte att anmäla era gäddor tagna på Dexter Shad till tävlingen Dexter big pike! Information finns på https://www.splashfishing.com/dexter-big-pike/.
Under det soliga vädret, som gällde generellt sätt under trippen, fungerade jerkbait riktigt bra. Annars klara färger, gärna med glitter. Ett tips, som många missar under det pelagiska fisket vid denna period, är att fiska strax under ytan. Många väljer att vikta betena vilket då gör att man missar många aktiva gäddor i ytskikten. Vi fiskar främst betena från ytan ner till 1 m under (gäller alltså det pelagiska fiske efter leken). Gäddan är även så pass aktiv nu och har absolut inga problem att stiga rejält..
Bild 3 visar en av trippens bättre medelfiskar tagen av Martin, Gäddan föll för en Gbump 20 i färgen Deep Blue riggad med en 14 gr G’Flip, se bild 4. Gäddan var kompakt med fin ryggbredd och hade en längd på 105 cm. Denna kom strax innan solen gick ned på en 8 m topp intill 25 meters djup. Riggningen med G’Flip är verkligen supersmidig. Shaden är till en början shallowriggad där G’flippen med önskad vikt hängs på enkelt. Finns många liknande varianter men vi tycker att G’flippen är en av de mest diskreta. Helt klart ett måste i lådan.