Vertikalfiske – Vi testar stora jiggar i kallt vatten.

Tanken med resan till Holland var att tillsammans med min vän Benoit Degraux testa skillnaden i fångstresultat mellan små och stora gummibeten i mycket kallt vatten.Och kallt var precis var det var !

istid

Benoit Degraux är en av Belgiens mest erfarna och meriterade vertikalfiskare så till den grad att han regelbundet skriver i magasinet Brochets Sandre Magazine om just vertikalfiske.Benoit hade lovat att ta mig till några av Hollands absoluta hotspots för gösfiske.
Vad han däremot inte hade talat om var att det var den kallaste mars månad i mannaminne. Tom fåglarna satt och frös…

frusen häger

Snabbt konstaterade jag att de kläder jag hade med mig inte skulle räcka så jag fick låna underställ och flytoverall för att uthärda den strängaste kylan jag varit med om vid vertikalfiske.
Under de 4 dagar vi fiskade tillsammans så nådde temperaturen en värmetopp på hela – 3 C.

är det kallt eller

De första två dagarna tvingades vi avstå från fiske i de stora kanalerna pga kraftiga vindar och drog oss därmed tillbaka till små kanaler som inte var lika utsatta för den starka vinden.
Fisket började trögt och det tog ett tag innan vi fick grepp om fisket. Fisken verkade ha sökt sig till kanalens djupaste partier och de få fiskar som lät sig fångas krävde ett statiskt bete som fick lite liv genom försiktiga ruskningar i spötoppen. Klassika vertikalryck verkade skrämma fisken och kammade noll .

Ett knep som verkligen gjorde skillnad på nappfrekvens var att applicera doftmedlet Pro Cure Trophy Wallay på de statiskt fiskade jiggarna.
Nappen var sällan disktinkta utan uppfattades mest som timida små ryck vilket krävde full koncentration .
Bland gösarna vi fångade under dessa två dagar då vi mestadels fiskade i små kanaler kom det upp en riktigt fin abborre som knep en AMS Finslow på hela 9″!

fin borre

Ett kort ögonblick var solen framme och genast fick vi kontakt med några gäddor som passade på att mumsa i sig våra jiggar.De första två dagarna ägnade vi som sagt åt att fiska i mindre kanaler som förvisso innehåller både större och mindre fiskar men knappast i den omfattningen så att vi kunde dra några säkra slutsatser. Dessutom är dessa kanaler så grunda så att kylan påverkade fisken negativt och långa stunder hade vi inga napp alls.

Först den tredje dagen då vi äntligen kunde komma ut på de riktigt stora kanalerna kunde vi på allvar börja experimentera med betenas storlek.Det skulle bli mycket intressant att testa de nya betena från AMS, Fisnlow 7″ och 9″, samt Good Shad 6,5″.Vi bestämde oss för att jag skulle köra konsekvent med stora beten medan Benoit fiskade med klassika vertikalbeten på runt 5″ (alltså 12,5cm).

betena

Redan efter ett par timmars fiske kunde vi konstatera att Benoit fick fler napp men hans gösar hade ett betydligt mindre snitt än mina . Hans gösar låg mellan 1-2kg

liten gös

medan de jag fick var alla över 3kg….

finare gös

Och när inte ens fireball ( betesfisk) gav resultat fick Benoit komma till insikt att det nu var läge för en timeout…Vid lunchtid tog vi en välbehövlig paus och dukade upp …Vi bestämde oss för att skifta beten , så nu skulle jag fiska med smått och Big Benoit med…. Big baits

Resultatet lät inte vänta på sig, plötsligt var det Benoit som fick de stora och jag de små.Intressant var att de stora betena inte alls behövde fiskas särskilt långsamt som vi hade gjort tidigare dagar utan bästa resultat hade vi när vi lä båten drifta och lät betena studsa fram på botten, mer i diagonalstil än renodlat vertikalfiske.
Sannolikt triggades gösen av de större betena som kom studsande på botten och den relativt snabba hastigheten på betet gav inte gösen tid till närmare undersökning med resultatet att de small på med rejäla hugg , hur häftigt som helst !

benoit stor

Risken att helt att tappa fokus på vad som sker runt omkring är ju välkänd vid vertikalfiske men det kan straffa sig om man fiskar i Holland, här gäller det att ständigt lyfta blicken och se sig om- om man inte vill bli mosad av gigantiska lastfartyg…

se upp

Till skillnad från Sverige där man kan sitter ute i en sjö utan att se en själ på hela dagen så är människor , maskiner och bebyggelse något man aldrig kommer ifrån då man fiskr de stora holländska kanalerna. Det var en märklig upplevelse att sitta under en dubbelfilig motorväg med bilar och tåg som passerar hela tiden och ger ifrån sig ett ständigt buller samtidigt som jättelika fraktfartyg susar fram i hög hastighet längst kanalen, kors och tvärs. Här gäller det att ha sinnesfriden i behåll och inte ha lätt för att stressa upp sig.
Ett sätt att sakta ner tempot och samtidigt värma upp lekamen något var att njuta av det varma vinet Benoit så välvilligt hade tagit med sig.
Santé !Två dagars intensivt fiskande i dessa jättelika kanaler med en vattentemperatur på endast 3 grader visade tydligt att stora jiggar gav större fisk och dessutom inte särskilt mycket färre napp heller för den delen.
Fisken stod relativt djupt sannolikt pga det kalla vattnet och var inte överdrivet aktiv med tanke på ret men Benoit som fiskad dessa kanaler otaliga gånger var mycket nöjd att konstatera att Fisnlow 7″ och 9″ definitivt hade funnit en viktig plats i hans beteslåda.

Och inte undra på det med tanke på de betydligt större snitt han fick på sina fiskar efter han gått över från de ”små” 5″ jiggarna till de nya XXL jiggar!

benoitgobig2

Mission done!
Sista fiskedagen hade kommit till ända och nu var det dags att vända hemåt…
Ett sista klick fick avsluta fyra mycket givande fiskedagar i gott sällskap.

mikeetbenoit

Merci Benoit !!!

Tillbaka

Jättegös på GUNKI BUSHI C 200 MH.

Thorbjörn Buch, skicklig fiskare och sportfiskeguide från Värnamotrakten hade nyligen några fantastiska fiskedagar  där den nyinförskaffade utrustning fick bekänna färg…

”Under ett par dagar har min nyinförskaffade utrustning fått  jobba med ett flertal granna gösar där 5 fiskar legat på  mellan 80-86cm , en på 92cm en på hela 100cm och 10.0 2kilo. I tillägg en gädda på 100cm…. Så nog har utrustningen blivit ordentligt testad och pressad.

10kggös

Spöt består av ett Gunki Bushi C-MH200 rullen är en Luxor Bc 2000 His. Till detta har jag använt mig av en flätlina av märket Pezon & Michel som heter Color Braid En mycket trevlig kombination. Rullen passar perfekt till  pelagiskt fiske – ja även annat fiske för den delen- men jag använder den till ljust  detta då den släpper ut linan snabbare än många andra rullar jag haft direkt ur lådan då kullagren inte är sprängfyllda med fett utan tunn fin olja istället. Och spöet  är helt enkelt grymt skönt, man känner minsta stöt på betet hur lätt som helst, extremt välbalanserat i handen och läcker design är det också ! Trots att spöet är klassat till upp till 28gr gram ( OBS!  Gunkispöna är generellt ngt underklassade) så har den  en bra ryggrad som krokar fisken klockrent. Tycker inte om för hårda spön då gösen står högt i vattnet och gör väldigt mycket huvudskakningar och risk finns med ett för styvt att krokarna slits ur munnen istället. Och det har som sagt tagits stor fisk på utrustningen så jag har testat det till max.

 Kan bara säga att jag är mycket nöjd och kan varm rekommendera denna utrustning för den som verkligen vill satsa på det pelagiska vertikalfisket.”

 

Tillbaka